img
img
Tелефон: 0888 830 066

Стартира кампания ЧИСТА И ДОСТЪПНА СТРАНДЖА

Опазването на природата е важно условие за постигане на хармония и устойчивост в живота на хората, затова екологичното възпитание е сред основните цели на Зелена Странджа. Всяка година сдружението организира акции за почистване на силно замърсени и труднодостъпни места в Странджа. На всеки наш поход има природолюбители, които не могат да се примирят с боклуците в гората и се опитват да ги съберат.

През последните години, с увеличаването на бежанския поток през Странджа, количеството на отпадъците в гората значително се увеличи. В състава на тези отпадъци влизат основно вещи от трудно разградими материи – дрехи, обувки, раници, спални чували, пластмасови и алуминиеви опаковки. Положението е критично в пограничните райони по протежение на основните маршрути на мигрантите и местата им за почивка.

Боклукът е много и е предимно в труднодостъпни местности, до които се стига единствено пеш.
Местните власти и институции не могат да се справят със ситуацията и проблемът става все по-сериозен. Нужни са адекватни целенасочени действия и участието на много хора, за да могат да се изчистят горите и реките на Странджа.

Затова сдружение Зелена Странджа съвместно с Община Бургас и Международен младежки център - Бургас стартират кампания ЧИСТА И ДОСТЪПНА СТРАНДЖА, в която каним да се включат ученици над 14 годишна възраст от училищата в град Бургас, общините Болярово, Средец, Малко Търново, Царево, Приморско и Созопол, както и съответните общински, училищни, горски администрации и поделения на гранична полиция.

В рамките на кампанията през 2024 година в Странджа ще бъдат организирани поредица от акции за почистване на гората от боклук, който ще бъде извозен до най-близките пунктове за сепариране, рециклиране и депониране на отпадъци.

Сдружение Зелена Странджа ще определи маршрутите и местата за почистване, които ще се съгласуват с местните власти, гранична полиция и горската администрация, а Международен младежки център – Бургас ще осигури безплатен транспорт за участниците, материали за почистване, както вода и храна.

Първите акции от кампанията Чиста и достъпна Странджа ще започнат още през февруари.

Приканваме желаещите да се включат в кампанията директори на училища, учители и ученици от Бургас и гореизброените общини, както и кметове на погранични населени места от Странджа, които желаят да се организира почистване в техния район, да се свържат със сдружение Зелена Странджа.

Акциите ще бъдат съпроводени с пешеходен преход в гората, разглеждане на забележителности, беседи и ще имат и опознавателно-образователен характер.16 януари 2024 г.

Владимир Димитров