img
img
Tелефон: 0888 830 066

ИСТОРИЯТА НА ВЪЛЧАНОВ МОСТ - ОБВИТА В ТАЙНИ И ЛЕГЕНДИ

Историческата истина за построяването на единствения мост над граничната река Резовска е пречупена през призмата на двете страни - българската и турската.
Според съвременни публикации в турски медии "Вълчанов мост е построен от османската власт, за да предотврати престъпната дейност на българина Вълчан". За нас Вълчан войвода е бил национален герой, защитник на обикновените хора (без значение българи или турци). Българската версия за построяването на моста е, че Вълчан войвода заделил от натрупаното си голямо имане от грабежи на турски кервани, за да се построи мост, така нужен на местните хора, но пренебрегван дотогава от властта.

За османската власт тогава Вълчан войвода наистина е бил опасен враг - бандит, престъпник, пират и т. н. За съжаление не можем да върнем времето в началото на 19 век, за да разберем точно какво се е случило.

НО И НУЖНО ЛИ Е?

През пролетта на 2016-та година по време на обиколка из Странджа, част от трансграничен европейски проект, в турското село Beypinar ни разказаха следната версия за построяването на моста:

След като били подгонени от османски войници от село Бейпънар, Вълчан и неговата дружина се отправили на север към Малко Търново. Валял силен дъжд, река Резовска била придошла и те 3 дни трябвало да се крият в гората, преследвани от турците, докато водата спадне. Едва се отървали живи и тогава Вълчан се зарекъл, че ще дари всичките пари, заграбени от това село, за построяване на мост. И дори се записал като доброволец по време на градежа, за да е сигурен, че моста ще бъде направен качествено.

Вероятно историята на моста ще остане забулена в тайни и легенди. Тя продължава с повторното му изграждане през 1908-ма, за да се окаже само 5 години след това на самата граница и да се изправи в пряк конфликт с нея (мост - обединител, на граница - разделител). Конфликт, довел по-късно и до неговото разрушаване, което също е обвито в мистериозност.

В цялата бурна история на моста се крие и неговото очарование. А фактът, че и днес можем да отидем и да го видим, е най-голямото чудо. Останалият здрав свод на Вълчанов мост е живата връзка с нашата история.

Тук народните легенди и предания оживяват и се превръщат в реалност и съвремие.