img
img
Tелефон: 0888 830 066

ФОТОКОНКУРС - ФИНАЛ

През юли и август 2022 г. сдружение "Зелена Странджа" проведе фотоконкурс на тема "ЕЛА В СТРАНДЖА - ОСТАВИ Я ЧИСТА".
Класирането, което е според броя на гласовете към 20.00 часа на 31 август за снимките на участниците, публикувани във фейсбук групата "Странджа достъпна за туристи" е както следва:

ПЪРВО МЯСТО - МАРИЕТА ГЕОРГИЕВА с 96 гласа за нейните снимки.
ВТОРО МЯСТО - РАЛИЦА РАДИЕВА с 78 гласа.
ТРЕТО МЯСТО - МАРИЯН МАРИНОВ с 34 гласа.

ЧЕСТИТО НА ПОБЕДИТЕЛИТЕ!

Те трябва да се свържат с нас като напишат съобщение на Зелена Странджа или се обадят на телефон 0888830066 за да се уговорим как ще си получат наградите, които са:

ПАЛАТКА ЗА ЧЕТИРИМА - за първо място
ПАЛАТКА ЗА ТРИМА - за второ място и
ПАЛАТКА ЗА ДВАМА - за трето място

Как се роди идеята за този конкурс?

Сдружение "Зелена Странджа" има за цел да направи Странджа по-позната, по-достъпна, по-пазена и предпочитана от туристите планина. От години организираме походи, маркираме пътеки, почистваме...

Един от основните проблеми (не само в Странджа) е безразборното изхвърляне на отпадъци. Правили сме много акции за почистване, събираме боклуци и по време на походите. Правим го защото боклукът в гората ни дразни и искаме да го няма там.

Има хора обаче, които смятат че щом боклукът в гората ни дразни, наше задължение е да го събираме!!!

НЕ, НЕ Е ТАКА! Ние го правим абсолютно доброволно. Никой не ни кара и не е наше задължение!

Получава се така, че въпреки всички акции за почистване, в гората, по поляните, край реките и брега на морето боклук постоянно има и дори се увеличава. И има хора, които ни питат укорително:"КОГА ЩЕ ДОЙДЕТЕ ДА ПОЧИСТИТЕ?" (Същото е и с немаркираните пътеки: "КОГА ЩЕ ДОЙДЕТЕ ДА МАРКИРАТЕ?")...

Това, че нещо ни дразни и се опитваме да го променим не го превръща в наше задължение!

Затова този път решихме да направим една по-различна кампания, която да отправи ясно послание, че ВСИЧКИ ТРЯБВА ДА ПАЗИМ ПРИРОДАТА ЧИСТА. Кампания, която да достигне до възможно повече хора за по-дълъг период от време. Като едновременно с това не успокоява и не подвежда, че "има кой да чисти".

Най-лесно беше да направим поредната акция за почистване. Но проблемът е, че винаги има и кой да хвърля. И като се знае, че има кой да чисти, сякаш всичко е наред.

НЕ, НЕ Е НАРЕД!

Както не е наред положението на поляната край село Младежко. Там от години в края на лятото картинката е една и съща - купчини разпилени боклуци, оставени от бивакуващите там АВТОтуристи през юли и август.

И за да не стои така до следващото лято, като финал на живо на приключилия фотоконкурс,
ВИ КАНИМ на акция за почистване в района на село Младежко на 24 септември - събота.(ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ!)

ДА ОБИЧАМЕ СТРАНДЖА! И ДА Я ОСТАВИМ ЧИСТА!