img
img
Tелефон: 0888 830 066

Село Устрем - Манастир Св. Троица

До Село Устрем - Манастир Св. Троица - най-големият от запазените манастири в Странджанско-Сакарския край
 
 
Утремският манастир (известен още като Вакъфски или Хайдушки) е построен в края на Втората Българска държава, през 14 век.
Историята му и до днес е забулена в тайни и легенди, преплетена с живота на хората и подвизите на хайдутите по тези земи.
 
A знаете ли че:
Устремският манастир е основан през 14в., но след това няколко пъти е бил сриван и после отново издиган.
 
До манастира има скална пещера, известна с името Каракольовата дупка или "Вехтата черква". В нея има останки от стара живопис, което свързва възникването на манастира с някой от известните анахорети през 14 век., населявали пещерите в Странджа и Сакар.
Ние ще посетим недълбоката пещера, за която се предполага, че е служила за място за поклонение и е предшественик на днешния манастир. Намерената каменна плоча с изображение на тракийски херос в нея говори, че мястото е било почитано още от траките. Има съмнения, че от пещерата някога е извирала вода, както и че е свързана чрез подземен тунел с Одрин.
 
По време на кърджалийските размирици Устремският манастир пострадал сериозно, но към края на 18в. и началото на 19в. бил възстановен от хайдутина Христо войвода от Сливен. Тук той се замонашил и приел името Хрисант. С помощта на местното население започнало обновяване на манастира, а бившия хайдутин станал негов игумен. Първата църква била съборена и на нейно място била построена нова, посветена на апостоли Петър и Павел. През 1813г. Хрисант починал и бил погребан в манастира, където и досега се пази надгробния му камък в предверието на църквата.
 
По време на руско-турската война Устремският манастир отново бил разрушен, но през 1836г. бил възстановен. Тогава била построена и сегашната църква "Св. Троица", като към нея били включени зидовете на стария еднокорабен храм "Св.Св. апостоли Петър и Павел".
До 1909г. Устремският манастир е бил мъжки, но същата година от с. Студена, Елховско в обителта дошли около петдесет монахини и за управителка била избрана монахиня Евпраксия. Тя била енергична и самоотвержена игуменка и обикаляла из България и Русия за да събира средства за обителта.
 
Понастоящем Устремският девически манастир е действащ и е най-големия от запазените манастири в Странджанско-Сакарския край.