img
img
Tелефон: 0888 830 066

Карандила -

Хайде с нас на Карандила!

Карандила е любимо място на много от нас – почти на всеки поход на Зелена Странджа някой пита „А кога ще ходим на Карандила!“.

Карандила е местност в Стара планина, над град Сливен. Тя е част от Природен парк „Сините камъни“. Предполага се, че през османското владичество в България, жителите на града са се изнасяли в местността, тъй като тя е сравнително изолирана и разполага с няколко извора. Поради нейното използване в „черни времена“ се е наложило името „Карандила“ (от турската дума „кара“ – черно).

Според други по-вероятно е произходът на името да е свързан с турската дума „кар“ (сняг). Втората част на името може да е от арабски или персийски произход и да означава планина или връх.

И сега за най-нетърпеливите като мен нека направим една бърза обиколка по тези чудни места от Сливенския балкан, през които ще минем:

Ние ще стигнем до Карандила пеша по Хайдушката пътека. Тя води началото си от информационния център към природен парк “Сините камъни” в град Сливен. Дълга е около 4 км и за това кратко разстояние се изкачват под почти постоянен наклон 700 м денивелация. Нагоре има няколко места за отдих, където са изградени пейки, откриващи шеметни гледки.

Кварцовото скално образувание "Халката" е типичен представител на интересните и красиви скални форми в природен парк "Сините камъни". Резултат е от рушителното действие на атмосферните фактори - слънцето, вятърът, водата. Височината на Халката е повече от 8 метра. Човек може спокойно да премине през отвора й с височина около 2 метра. На Халката приписват магическа сила да дарява здраве и живот. Легенда разказва, че забранената любов на девойка и момък станала възможна, когато двамата се хванали за ръце и едновременно преминали през отвора на пръстена. Скално образувание "Халката" е част от 100-те Национални туристически обекта.

Ще стигнем до хлебарницата на Карандила, където ще спрем за обяд. След това ще направим обиколка на езерото, ще преминем през хотел Карандила и хижа Карандила .

Нашият поход ще продължи към горната станция на лифта, а от там към върховете Малка и Голяма чаталка, от където ще се любуваме на спиращите дъха гледки към гр.Сливен и Балкана. Голяма чаталка е скалист раздвоен връх с надморска височина е 1065м. Тук ще спомена и водопада Футула, който се намира западно от връх Малка Чаталка. Височината на водопада е 10 м, а под него се намира пещера с височина 4 м.

Накрая от там ще слезем обратно на долната станция на лифта.

Карандила не е за пропускане!