img
img
Tелефон: 0888 830 066

Навътре в гората, игри край реката - за детския поход със Зелена Странджа

Едно от най-дългоочакваните събития на Зелена Стр - Детския поход!

Както знаете, приятели, една от основните цели и мисии на З С е децата да обикнат природата и да я носят в сърцата си цял живот! А за да обичаш някого, нещо, трябва да прекарваш време с него, да го опознаваш и разбираш.

Защото всяко дете има потребност да прекарва време сред природата! Да повърви през гората, да се цопне в реката, да научи много неща за дърветата, да не се страхува от буболечките, да диша чист въздух и да се радва на свободата!

Ето че дойде и този момент – да организираме първия за това лято детски поход! Ако не през лятото, то Кога!?

За всеки малчуган или млад човек е много важно да изпита онова безценно чувство на увереност във собствените сили, което се постига най-вече, ако си сам- без мама и татко сред чудната ни природа!

Опитът, който имаме вече от доста години, показва, че когато децата са сами, са най-организирани, най-пораснали, а чувството, че се справят оставя трайни следи в съзнанието им!

Избрахме датата 5.08.22 за нашия детски поход – Навътре в гората. Игри край реката

Ето няколко въпроса, които и аз като майка на три деца бих задала на организаторите на такова събитие:

-          Къде ще ходят децата и колко ще вървят / дали няма да се преуморят! – маршрутът, който избрахме, е съвсем лек, изключително приятен по горска пътека под сенките на вековни дървета. Ще го изминем бавно, с почивки и считаме, че всяко дете на възраст 8-14,в добро здраве би се справило без проблем с прехода.

       - Какво друго ще правят децата - ще разкажем за местните горски животни и растения (дори може да срещнем някои от тях, например костенурка);

   - кратък курс по ориентиране и оцеляване сред природата - работа с компас и карта, ориентиране по природни признаци, средства за комуникация, видове биваци- изключително интересно за децата е да могат да разпознават какво е изобразено на картата, какво сочи компасът и защо някои склонове на гората са слънчеви, а други не.

   - Курс "Млад лесовъд" - как и защо се измерва растежа на дърветата, работа с клупа и висотомер. Два уреда, с които всяко дете ще се пробва да измери дебелината и височината на някое дърво в гората.

     - подобряване на уменията за балансиране по въже – любима игра на малки и големи да преминават по опънато въже като, разбира се, се придържат за опорно такова.

 

А реката! Колко е дълбока, дали е студена, до сега не сме се къпали в река! –

Реката е до коленетеJ водата е изключително топла, а децата по-скоро ще се цопкат в нея, но вие не им казвайте така. Няма бързо течение, водата е бистра и чиста. В началото на месеца имахме поход с плаж на Велека и още тогава водата беше много топла, уверявам ви.

 

-какво да си носят – в удобна раничка нека да имат дрехи за преобличане, хавлийка, сандвич и вода. Шапка за слънце и бански - нека да тръгнат с тях. Ние ще им раздадем още вода и плод.

Ако имате други въпроси, мили родители, може да ни потърсите телефоните в сайта

 

Децата ще се върнат, заредени с положителни емоции, поуморени, но с нови приятели и със сигурност ще искат пак сред природата. А какво по-хубаво от това!

Подарете им едно истинско приключение, далеч от града, което ще остане незабравим спомен от любимата ни Странджа планина!