img
img
Tелефон: 0888 830 066

Катето Плачкова за походите със Зелена Станджа

За завръщането в най-хубавите моменти от детството, за чувството да си свободен като птица, за усещането да си просто онова момиче, което се прекланя пред красотата на природата, за енергията, магията...
Имате ли 3 минути, приятели - прочетете какво е написала едно прелестно момиче за "завръщането към себе си" и природата..Мен ме просълзи...
- Представете се:
- Казвам се Катя Плачкова.
- Често ли участвате в походите на "Зелена Странджа"?
- В походите на „Зелена Странджа“ участвам с огромно желание всеки път, когато съм свободна.Чакам с нетърпение да обявите следващият поход и да се запиша, без значение къде е той!
- Коя е причината да предпочитате походите сред природата в почивните дни - кое ви тегли натам?
- Преоткрих себе си и се преродих в планината. Моята  странджанска кръв/ баби от Ново Паничарево и Стоилово/ като, че ли се събуди от няколко години и аз намерих себе си в Странджа. Върнаха се детските ми спомени, в редките случаи , когато с радост са ме водили при прародителите ми в тези села. Всеки път в село Ново Паничарево си спомням малката селска къща до рекичката, в която живееха роднини и лудата ми радост , когато ходех на реката да цопкам и да перем с баба изтъканите от нея шарени черги. Ех, детство, къде си? Помня панаирите, ама тези истинските, с дъх на захарен памук и захарно петле , въртележките и борбите на пехливаните, когато цялото село се събираше да гледа. Каква глъчка, радост, веселба и много усмихнати хора. Ето тези мои, скъпи спомени събудиха у мен походите със „Зелена Странджа“. Да ,Гери и Владо, вие ме върнахте у дома, към корена ми, там където бях по детски щастлива с моите родители, баби и дядовци. И сега , всеки поход ми носи много положителни емоции, връщам се в детството.
От малка си обичам и гората, и планината. Друга енергия, друго усещане имат те. Първите походи правих с моите родители в Рила, Стара планина. Те ме запалиха за тези  приключения. Аз съм си морско чедо, живяла съм само на море и мога смело да кажа, че планината ме кара да се чувствам свободна, като птица. Въздух, гледки, птичи песни, километри през гори , поляни , планини, нови запознанаства- всичко това ме разтоварва от напрегнатото ежедневие, забравям коя съм и се сливам с природата. Изключвам се напълно. Там съм само едно момиче, което се прекланя пред красотата на природата и нейното величие. Прави ме по-добра, по-спокойна, по-мъдра.Тук научавам толкова нови неща. Не съм предполагала какви тайни крие тази мистична Странджа!
- Намерихте ли нови приятели на походите?
- Общуването сред природата е от най-приятните ми  занимания. Не случайно народът е казал“ В планината случайни хора не ходят!“ Мъдри думи! Тук можеш да срещнеш хора от различни професии,  с различни съдби, но всички обединени от любовта към природата! Всеки е дошъл да си почине, да се зареди с нова енергия и да научи историята на селата, местностите, легендите на Странджа! А защо не и да попее с кавала на Ванката?
- Допадат ли ви маршрутите/местата, които се посещават - като трудност и начин на организация?
- Очарована и възхитена, възторгната и щастлива съм от новите места на които обикаляме. Всеки поход за мен е знание, история на моят роден край с неговите традиции и ценности. Няма друга планина в България, пазеща традициите и  древните тайни на нестинарството. Обичам дългите походи, защото искам все-повече време да съм там, навън, сред природата, да дишам, да се радвам на всяко цвете, всеки стрък тревичка, да виждам усмихнатите лица на планинарите!
Аз съм човек, който много обича да пътува и съм обиколила доста места и у нас, и в ,Европа. Мога да кажа със сигурност ,че организацията на всеки поход е перфектна. Логистика, транспорт, всичко е на ниво и е съобразено с групите. Персоналното отношение, внимание и разбиране, какво му трябва на човек?!
-Какво още желаете да бъде включено в програмите на походите, за да стане още по - приятно?
- Да продължаваме да откриваме заедно величието и красотата на нашата природа през всички годишни времена! Това ми стига!
- Любим спомен или случка по време на поход?
- Спомени много , аз съм със „Зелена Странджа“ от 2018 година. Но винаги си спомням газенето във водата на реката край село Кости, когато Владо и мъжете държаха въже, за което ние се държахме, преминавайки реката.И много други прежиивявания……..
- Как се чувствате след всеки поход?
- Нова и добра, отпочинала и заредена с нова енергия.Релаксирана, обогатена и усмихната!
- Какво бихте казали на свои близки или приятели за движението сред природата със Зелена Странджа?
- Моите близки и приятели всеки път ме питат:
-Ти пак ли ще ходиш на поход?
-Ще ходя, да, докато краката ме държат!
Някой от тях определено много ми се чудят, но най-близките споделят моят ентусиазъм и искрено ми се радват!И дори се замислят дали и те да не пробват! Ами пробвайте, ще ви хареса !
Благодаря ви Владо, Гери за тези вълшебни мигове и споделенест!
Кате, ти знаеш колко те обичаме! Ти си точно от онези "неслучайните хора" в планината. Усмихната, винаги доволна от всякакво време, навсякъде ...Истинско щастие е как походите ни срещнаха и сякаш цял живот преди това се познавахме....
Благодарим ти за топлите думи! От ❤️