Tелефон: 0888 830 066

С каяк до нос Форос

Природа, море, птици, каяци

Дати: 07.08.2021
10.08.2021
Организатор: Зелена Странджа
Тръгване от Понтонните кейове в местността Пода край Бургас
Преход: 2 часа
Трудност: ниска Такса за участие: вижте в описанието
С каяк до нос Форос
Бургас наистина е невероятен град. Заобиколен отвсякъде с вода, тук животът на хората винаги е бил тясно свързан с морето, езерата и техните обитатели. В пределите на града можем да открием неподозирани места, приютяващи редки представители на животинския свят, както и свидетелства за хилядолетна история. Предлагаме ви една незабравима разходка в морето с каяк от местността Пода до нос Форос и обратно. В закътания залив при устието на река Скафида, свързваща Мандренското езеро с морето условията за гребане са идеални. Тук могат да се наблюдават и голям брой водоплаващи птици, които обитават разположената в съседство защитена местност "Пода". Разходката с каяк е с начало от понтонните кейове на устието на река Скафида, преминава успоредно на брега и достига до нос Форос. Продължителността е между 1 и 2 часа. При силен вятър и бурно море достигането на нос Форос по вода може да бъде опасно и в такъв случай разходката ще се осъществи само в по-спокойните води на залива. В района на Форос (Порос, Бургас) през 1304 г. българският цар Теодор Светослав печели важна битка срещу Византия и си възвръща голяма част от Тракия. Очакваме ви на 07 август /събота/ в 15.00 часа на понтоните до моста на Пода. Разходката с каяк в морето е ПО-ВЪЛНУВАЩА от тази в реката във всеки един смисъл на думата. При наличие на вълни клатенето е по-силно, а при насрещен вятър се образуват пръски. Двуместните каяци RTM Ocean Duo са достатъчно стабилни и са подходящи за море. Въпреки това, тази разходка НЕ Е ПРЕПОРЪЧИТЕЛНА ЗА МАЛКИ ДЕЦА! КАК ДА СТИГНЕТЕ!!! - С кола - идвайки от Бургас трябва да минете по надлеза за Крайморие и тръгвайки обратно за Бургас по главния път да завиете вдясно преди моста. Тук има паркинг за коли. - С автобус на градския транспорт - на спирката на Пода спират автобусите от село Маринка и квартал Крайморие. - С колело - по велоалеята от кв. Победа през Природозащитен център Пода. Ако се интересувате от птици - не забравяйте да се отбиете в Природозащитния център на Българското дружество за защита на птиците в местността Пода. Тук ще можете да наблюдавате птиците отблизо чрез оптична техника, както и да научите всичко за техния живот от експертите на БДЗП. Работното време на природозащитния център е от 9.00 до 17.00 часа.
Преди или след похода може да си купите спортна тениска "Тур Странджа" на стойност 20 лв., пътеводител на Тур Странджа за 15 лв., туристическо канче "Зелена Странджа" за 20 лв. или спортен бъф/бандана "Зелена Странджа" - 10 лв.

Екипировка

- Резервни дрехи за преобличане. - Бутилка вода. - Ръкавици за колело - по желание.

Цена

Таксата е 30 лв. на човек за разходка до 2 часа, която включва: - място в двуместен каяк RTM Ocean Duo - спасителна жилетка - инструктаж и водач-придружител
.