Tелефон: 0888 830 066

Скални манастири между селата Рояк и Китен, област Варна

Природа, история

Дати: Организатор: Зелена Странджа
Тръгване от гр. Бургас, паркинга на магазин Била до автогара Запад в 08.30 часа и в 11.00 часа от центъра на село Рояк
Преход: 5 часа
Трудност: средна Такса за участие: вижте в описанието
Скални манастири между селата Рояк и Китен, област Варна
Частичо нов за нас маршрут до два изключително интересни комплекса от скални манастири в близост до град Провадия. Пешеходния преход започва от центъра на село Рояк, откъдето ще се насочим първо към Г-образен скален венец от отвесни 20-метрови скали, в които са издълбани множество ниши, известни като Рояшките скални манастири. Тук в недалечното минало е имало и каменна кариера, оставила видими белези по скалите и вероятно заличила част от културното наследство. След пълна обиколка около групата скални манастири ще се отправим към следващия скален венец, намиращ се на около 3-4 км от първия в посока село Китен. Тук е имало и древна крепост, разположена на хълм, заобиколен от трите страни с отвесни скали. От северната страна има изсечена в скалите каменна стълба, която се ползва и до днес. Скалните ниши са разположени на три нива, като има тесни проходи помежду им. Единият вход има формата на комин и отвежда на равното плато. Гледката от скалите е неописуемо красива. След като й се насладим, тръгваме обратно към село Рояк. Общо за деня ще изминем 13 км. Ако ще пътувате с личен автомобил, имайте предвид че пътят през Айтос към Дългопол е в ремонт. За предпочитане е алтернативният маршрут през Старо Оряхово! Програма: 8.30 - Тръгване от паркинга на магазин Била до автогара Запад в Бургас; 11.00 - Начало на пешеходния преход от центъра на село Рояк; 12.00 - Разглеждане на Рояшките скални манастири, обяд; 14.30 - Разглеждане на скалните манастири край село Китен; 17.00 - Отпътуване за Бургас; Заявете своето участие за похода като попълните регистрационната форма под събитието в сайта www.zelenastrandja.com. След потвърждение от организаторите ще получите съобщение на посочената от Вас електронна поща.
Преди или след похода може да си купите спортна тениска "Тур Странджа" на стойност 20 лв., пътеводител на Тур Странджа за 12 лв., туристическо канче "Зелена Странджа" за 20 лв. или туристическа шапка за 5 лв.

Екипировка

- Удобни туристически обувки или маратонки; - Вода поне 1,5 л. на човек, по маршрута няма чешми; - Храна за обяд (сандвичи); - Дрехи за преобличане; - Дъждобран; - Фотоапарат и добро настроение.

Цена

Таксата за участие е 10 лв. и включва услуги на лицензиран водач и сувенир за спомен. За осигурен транспорт се доплащат още по 20 лв от всеки участник! Всички такси се събират на място по време на похода.
*По време на всеки поход получавате талон за участие. Като съберете 10 талона ще получите подарък - тениска или канче на Зелена Странджа.