нощувки: 0преход: 5 часатакса: вижте в описанието

Скални манастири между селата Рояк и Китен, област Варна


Природа, история
Дати

Организатор - Зелена Странджа
Тръгване от - гр. Бургас, паркинга на магазин Била до автогара Запад в 08.30 часа и в 11.00 часа от центъра на село Рояк


Частичо нов за нас маршрут до два изключително интересни комплекса от скални манастири в близост до град Провадия. Пешеходния преход започва от центъра на село Рояк, откъдето ще се насочим първо към Г-образен скален венец от отвесни 20-метрови скали, в които са издълбани множество ниши, известни като Рояшките скални манастири. Тук в недалечното минало е имало и каменна кариера, оставила видими белези по скалите и вероятно заличила част от културното наследство. След пълна обиколка около групата скални манастири ще се отправим към следващия скален венец, намиращ се на около 3-4 км от първия в посока село Китен. Тук е имало и древна крепост, разположена на хълм, заобиколен от трите страни с отвесни скали. От северната страна има изсечена в скалите каменна стълба, която се ползва и до днес. Скалните ниши са разположени на три нива, като има тесни проходи помежду им. Единият вход има формата на комин и отвежда на равното плато. Гледката от скалите е неописуемо красива. След като й се насладим, тръгваме обратно към село Рояк. Общо за деня ще изминем 13 км. Ако ще пътувате с личен автомобил, имайте предвид че пътят през Айтос към Дългопол е в ремонт. За предпочитане е алтернативният маршрут през Старо Оряхово! Програма: 8.30 - Тръгване от паркинга на магазин Била до автогара Запад в Бургас; 11.00 - Начало на пешеходния преход от центъра на село Рояк; 12.00 - Разглеждане на Рояшките скални манастири, обяд; 14.30 - Разглеждане на скалните манастири край село Китен; 17.00 - Отпътуване за Бургас; Заявете своето участие за похода като попълните регистрационната форма под събитието в сайта www.zelenastrandja.com. След потвърждение от организаторите ще получите съобщение на посочената от Вас електронна поща.

Екипировка

- Удобни туристически обувки или маратонки; - Вода поне 1,5 л. на човек, по маршрута няма чешми; - Храна за обяд (сандвичи); - Дрехи за преобличане; - Дъждобран; - Фотоапарат и добро настроение.

Цена

Таксата за участие е 10 лв. и включва услуги на лицензиран водач и сувенир за спомен. За осигурен транспорт се доплащат още по 20 лв от всеки участник! Всички такси се събират на място по време на похода.
Фотогалерия към Скални манастири между селата Рояк и Китен, област Варна
Назад
Пътеводител за еднодневни маршрути в Странджа Пътеводител за Тур Странджа Тур Странджа
календар на походите в Странджа

Последни новини

Козелът Петко от село Кондолово

Ще ви разкажа една невероятна история от преди 5 години, тази на козелът Петко от село Кондолово! След...повече

МАРТ - МЕСЕЦ НА РЕКА ВЕЛЕКА

Река Велека е носител на живота в Странджа. Тя е най-дългата река в мистичната планина. Води началото...повече

Среща на представители от туристическия бранш от бургаска област с Министъра на туризма

На 12.01.2022 г. в Министерство на туризма се състоя среща на туристическия бранш от област бургас с новия...повече

Спортни мероприятния


anketa

Времето е винаги подходящо за поход със Зелена Странджа
anketa

Нови преходи