Tелефон: 0888 830 066

ДВАТА БЛИЗНАКА: Село Варовник - Голямобуковски манастир

Природа, Туризъм, Забележителности

Дати: 30.04.2021
Организатор: Зелена Странджа
Тръгване от гр. Бургас, паркинга на магазин Била до автогара Запад в 08.30 часа и в 10.00 часа от село Варовник
Преход: 4 часа
Трудност: ниска Такса за участие: вижте в описанието
ДВАТА БЛИЗНАКА: Село Варовник - Голямобуковски манастир
На разпети петък ще се потопим в зеленината и свежестта на прясно разлистената гора по един интересен кръгов маршрут от село Варовник до манастир "Св. Животоприемен Източник". Ще изкачим, а който желае - ще обиколи Двата Близнака - два съседни върха, открояващи се сред околната панорама на Западна Странджа. На по-малкия близнак се намират добре запазени останки от късноантична и средновековна крепост, а в съседство има тракийски долмен. Основни акценти по време на похода: - Чешма "Трите кладенци" на Бялата река. - Единствения действащ в момента манастир в Странджа. - Чешма "Двата Близнака", построена от 3-та Трудова дружина. - Добре запазен тракийски долмен. - Останки от късноантична и средновековна крепост "Близнашко кале" на Малкия Близнак /при изкачване на върха - по желание /. - Разглеждане на село Варовник /старо име Алаген/, останало днес само със седем жители. Обща дължина на маршрута - 15 км, приятен за вървене и с малка денивелация. Изкачването на Двата близнака и разглеждането на крепостта е по желание. Походът ще завърши в село Варовник по Зеленостранджанска традиция с ХОРО! Програма, 30.04.2021 г. /петък/: 08.30 – Тръгване от паркинга на магазин Била до автогара Запад в гр. Бургас; 10.00 – Начало на прехода от село Варовник; 12.00 - Разглеждане на манастир "Св. Животоприемен Източник", обяд; 15.00 - Кратка почивка край чешма "3-та Трудова дружина", разглеждане на тракийски долмен; 16.00 - Изкачване на върховете "Двата близнака" и разглеждане на останките на късноантична и средновековна крепост "Близнашко кале" - ПО ЖЕЛАНИЕ. Който не иска да изкачва връх, ще върви по широк и равен път до селото; 17.00 - Хоро в село Варовник и отпътуване за Бургас Заявете своето участие като попълните регистрационната форма под събитието в сайта www.zelenastrandja.com. След потвърждение от организаторите ще получите съобщение на посочената от Вас електронна поща. Ако до 24 часа от регистрацията си не получите съобщение, може да се обадите на тел. 0888830066 за повече информация. --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Купете си спортна тениска "Тур Странджа" на стойност 20 лв. или спортен бъф (кърпа/маска) за 10 лв. и помогнете по този начин за развитието на новия маршрут през цяла Странджа - 180 км от Елхово до Ахтопол!

Екипировка

- Удобни туристически обувки или маратонки; - Малка раница; - Храна и 1 л. вода за през деня; - Дъждобран; - Фотоапарат; - Повече добро настроение.

Цена

Таксата от 10 лв. включва услуги на лицензиран планински водач и сувенир за спомен. Деца до 18 г. с придружител не заплащат такса! Такса не се заплаща и при валиден месечен абонамент за събития на Зелена Странджа (30 лв.) или четвърти пореден поход за период от два месеца на един участник. За осигурен транспорт се доплащат 10 лв. на човек.
.