нощувки: 0преход: 5такса: вижте в описанието

Поход до пещера Махарата


Природни феномени, пещери, реки
Дати
30.05.2020

Организатор - Зелена Странджа
Тръгване от - гр. Бургас, паркинга на магазин Била до автогара Запад в 08.30 часа и от центъра на село Бродилово в 10.00 ч.


ЗАПИСВАНЕТО ЗА ПОХОДА НА 30 МАЙ Е ПРЕУСТАНОВЕНО ПОРАДИ ГОЛЕМИЯ БРОЙ ЖЕЛАЕЩИ! ВЕЧЕ МОЖЕ ДА СЕ ЗАПИСВАТЕ ЗА СЛЕДВАЩАТА ДАТА - 7 ЮНИ! През следващите месеци ще обявим и нови дати. ________________________________________________________________________________________________________________________- Настъпи времето да обявим един дългоочакван и дълго планиран маршрут. Да навлезем в най-слабо посещавания и труднодостъпен район на Странджа планина. Район, съхраняващ невероятни природни красоти и феномени. ПЕЩЕРА МАХАРАТА ... Пещера Махарата е природна забележителност, уникален природен феномен, който няма свой аналог на територията на Странджа. Всеки човек, застанал на входа на пещерата, се докосва до величието и съвършенството на природата. От „Зелена Странджа“ желаем да споделим тази красива българска забележителност с повече хора. Трудният достъп до това място е обусловен от непосредствената му близост до границата, а не от характера на терена. Пещерата се намира зад новото гранично съоръжение, и преминаването му е свързано с по-специален и строг пропускателен режим. Изисква се ПРЕДВАРИТЕЛНО уведомление на Гранична полиция и изготвяне на СПИСЪК НА ХОРАТА В ГРУПАТА С ТРИТЕ ИМ ИМЕНА И ЕГН-та. Сборен пункт за похода ще бъде центъра на село Бродилово. От там ще продължим бавно с колите по широк стабилизиран горски път още 8 км до началната точка на пешеходния маршрут към пещера Махарата. Пътят е проходим за леки автомобили. Преди да достигнем внушителния вход на пещерата, ще хвърлим поглед към съседна Турция от красиво панорамно място над река Резовска. А на връщане от нея ще пресечем малка рекичка с водопад. По пътя си ще видим и много зеленика. Общото разстояние, което ще изминем пеша за деня, е 13 км. ВИРТУАЛНА РАЗХОДКА ПО МАРШРУТА Програма - 30 май /събота/: 08.30 – Тръгване от паркинга на магазин Била до автогара Запад в гр. Бургас; 10.00 – Събиране на центъра на с. Бродилово и придвижване с колите 8 км по широк стабилизиран път; 11.00 - Начало на пешеходния преход; 12.00 - Панорамна гледка към меандрите на Резовска река и съседна Турция; 13.00 - Разглеждане на пещера "Махарата", обяд; 15.00 - Пресичане на Козийски дол; 17.30 - Отпътуване за Бургас. Заявете своето участие като попълните регистрационната форма под събитието в сайта www.zelenastrandja.com. След потвърждение от организаторите ще получите съобщение на посочената от Вас електронна поща. МНОГО ВАЖНО!!! В полето за допълнителна информация към регистрационната форма за събитието запишете вашите три имена и ЕГН, както и на хората, за които правите регистрация! Записването ще бъде прекратено 2 дни преди датата на похода - в 24.00 часа на 27 май! След това ЗАПИСВАНЕ НЯМА ДА ИМА! ХОРА, ДОШЛИ ЗА ПОХОДА БЕЗ ДА СА СЕ ЗАПИСАЛИ ПРЕДВАРИТЕЛНО С ТРИ ИМЕНА И ЕГН, ЩЕ БЪДАТ ВЪРНАТИ ОТ ГРАНИЧНА ПОЛИЦИЯ!!! Пропусналите похода на 30 май могат да се запишат за следващата дата - 7 юни /неделя/, като по същия начин оставят своите данни най-късно до 3 юни.

Екипировка

- Удобни туристически обувки или маратонки; - Малка раница; - Храна и 1,5 л. вода за през деня; - Дъждобран; - Репелент; - Фотоапарат; - Добро настроение.

Цена

Таксата е 10 лв., която включва лицензиран водач и сувенир за спомен. Деца до 18 г. с придружител не заплащат такса! Такса не се заплаща и при валиден месечен абонамент за събития на Зелена Странджа (30 лв.) или четвърти пореден поход за период от два месеца на един участник. За осигурен транспорт се доплащат 10 лв. на човек.

Необходими документи

- Лични документи; - На място се попълва декларация за освобождаване от отговорност.
Фотогалерия към Поход до пещера Махарата
Назад
Пътеводител за еднодневни маршрути в Странджа Пътеводител за Тур Странджа Тур Странджа
календар на походите в Странджа

Последни новини

Козелът Петко от село Кондолово

Ще ви разкажа една невероятна история от преди 5 години, тази на козелът Петко от село Кондолово! След...повече

МАРТ - МЕСЕЦ НА РЕКА ВЕЛЕКА

Река Велека е носител на живота в Странджа. Тя е най-дългата река в мистичната планина. Води началото...повече

Среща на представители от туристическия бранш от бургаска област с Министъра на туризма

На 12.01.2022 г. в Министерство на туризма се състоя среща на туристическия бранш от област бургас с новия...повече

Спортни мероприятния


anketa

Времето е винаги подходящо за поход със Зелена Странджа
anketa

Нови преходи