СПАСИ УЛИЧНО ДЪРВО

Общество, Екология
Дати
Организатор - СНЦ Зелена Странджа

Да за имаме по-зелени улици и по-чист въздух в градовете, освен да садим нови дървета, трябва и да се грижим за вече засадените.
Най-тежката задача в градското озеленяване е не засаждането, а непрекъснатата поддръжка на съществуващата растителност. Доказано е, че голям процент от засадените дървета загиват, особено през първото лято след засаждането им, когато корените още не са укрепнали и не успяват да задоволят нуждите на растението от вода и минерални вещества.

КАК ДА ПОМОГНЕМ?

Полейте поне едно младо дърво на Вашата улица с 10 л вода! Правете това поне веднъж на 2 седмици през цялото лято. Това гарантирано ще го спаси от летните засушавания.

КАК ДА РАЗБЕРЕМ, КОГА ЕДНО ДЪРВО ИМА НУЖДА ОТ ВОДА?

Водата е основен елемент за всички живи организми, включително и растенията. Благодарение на нея се случват всички физиологични процеси. Въпреки че разполагат с различни приспособления за снабдяване и съхранение на водните запаси, останат ли без вода, растенията гарантирано ще загинат. Такава заплаха грози най-силно младите или наскоро засадените на ново място растения, защото техните корени все още не са достатъчно мощни и не са достигнали по-дълбоките и по-влажни почвени слоеве.
Като цяло трябва да знаем, че през лятото количеството на валежите е недостатъчно за неукрепналите дървета, а температурите и съответно транспирацията (изпарението от листата) са високи. Затова е нужно да осигурим периодично снабдяване на растенията с вода. Това важи в още по-голяма степен за уличните дървета, които обикновено са единично разположени и добре осветени от слънцето, нагряването на повърхностите е по-силно, а водата бързо се оттича през дренажните и канализационни системи.
И все пак, преди съвсем да загине, всяко растение сигнализира чрез редица външни признаци, че се нуждае от вода:
- Дървото не нараства и липсват млади клонки;
- Листата са повяхнали и с по-бледозелен цвят;
- Израстват клонки от основата на стъблото, а короната съхне;
- Ако има плодове, те са малки, спаружени и окапват преждевременно.
Ако листата на едно дърво изсъхнат през лятото, тогава обикновено е вече твърде късно да го спасим. Но все пак можем да опитаме като:
- изрежем голяма част от връхната част на клоните, като по този начин намаляваме листната маса и изпарението на вода. Запомнете - при липса на вода дърветата започват да съхнат от върха надолу!
- започнем редовно да поливаме дървото.

Нека това лято не допускаме да изсъхват новозасадени дървета на нашата улица! Те искат толкова малко, а ни дават толкова много.

От сдружение Зелена Странджа продължаваме да търсим партньор за реализиране на нашата идея за създаване на универсален модел за засаждане на повече улични дървета в градовете с активното участие на гражданите и на общините. Вярваме, че каузата за повече зеленина и по-чист въздух в градовете си заслужава.
http://zelenastrandja.com/cat_podrobno.php?id=34&main_category_id=5


Екипировка

Кофа или туба с 10 литра вода
Полей улично дървокалендар на походите в Странджа
Тур Странджа

Последни новини

Дарителска кампания за Тур Странджа

От днес стартираме дарителска кампания за "Тур Странджа" - 180-километровият пешеходен и веломаршрут...повече

Маршрут по желание

Повече от 4 години от "Зелена Странджа" кръстосваме пътеките на Странджа (и не само). Направили сме преходи...повече

„Зелена Странджа“ организира поредното почистване на труднодостъпни места

СНЦ „Зелена Странджа“ организира поредното почистване на труднодостъпни места по маршрут от Ахтопол...повече

Спортни мероприятния


anketa

Времето е винаги подходящо за поход със Зелена Странджа
anketa

Нови преходи