СПАСИ УЛИЧНО ДЪРВО

Общество, Екология
Дати
Организатор - СНЦ Зелена Странджа

Да за имаме по-зелени улици и по-чист въздух в градовете, освен да садим нови дървета, трябва и да се грижим за вече засадените.
Най-тежката задача в градското озеленяване е не засаждането, а непрекъснатата поддръжка на съществуващата растителност. Доказано е, че голям процент от засадените дървета загиват, особено през първото лято след засаждането им, когато корените още не са укрепнали и не успяват да задоволят нуждите на растението от вода и минерални вещества.

КАК ДА ПОМОГНЕМ?

Полейте поне едно младо дърво на Вашата улица с 10 л вода! Правете това поне веднъж на 2 седмици през цялото лято. Това гарантирано ще го спаси от летните засушавания.

КАК ДА РАЗБЕРЕМ, КОГА ЕДНО ДЪРВО ИМА НУЖДА ОТ ВОДА?

Водата е основен елемент за всички живи организми, включително и растенията. Благодарение на нея се случват всички физиологични процеси. Въпреки че разполагат с различни приспособления за снабдяване и съхранение на водните запаси, останат ли без вода, растенията гарантирано ще загинат. Такава заплаха грози най-силно младите или наскоро засадените на ново място растения, защото техните корени все още не са достатъчно мощни и не са достигнали по-дълбоките и по-влажни почвени слоеве.
Като цяло трябва да знаем, че през лятото количеството на валежите е недостатъчно за неукрепналите дървета, а температурите и съответно транспирацията (изпарението от листата) са високи. Затова е нужно да осигурим периодично снабдяване на растенията с вода. Това важи в още по-голяма степен за уличните дървета, които обикновено са единично разположени и добре осветени от слънцето, нагряването на повърхностите е по-силно, а водата бързо се оттича през дренажните и канализационни системи.
И все пак, преди съвсем да загине, всяко растение сигнализира чрез редица външни признаци, че се нуждае от вода:
- Дървото не нараства и липсват млади клонки;
- Листата са повяхнали и с по-бледозелен цвят;
- Израстват клонки от основата на стъблото, а короната съхне;
- Ако има плодове, те са малки, спаружени и окапват преждевременно.
Ако листата на едно дърво изсъхнат през лятото, тогава обикновено е вече твърде късно да го спасим. Но все пак можем да опитаме като:
- изрежем голяма част от връхната част на клоните, като по този начин намаляваме листната маса и изпарението на вода. Запомнете - при липса на вода дърветата започват да съхнат от върха надолу!
- започнем редовно да поливаме дървото.

Нека това лято не допускаме да изсъхват новозасадени дървета на нашата улица! Те искат толкова малко, а ни дават толкова много.

От сдружение Зелена Странджа продължаваме да търсим партньор за реализиране на нашата идея за създаване на универсален модел за засаждане на повече улични дървета в градовете с активното участие на гражданите и на общините. Вярваме, че каузата за повече зеленина и по-чист въздух в градовете си заслужава.
http://zelenastrandja.com/cat_podrobno.php?id=34&main_category_id=5


Екипировка

Кофа или туба с 10 литра вода
Полей улично дървокалендар на походите в Странджа
Тур Странджа

Последни новини

Жест към хората от малките села в Странджа

Приключи доставянето на продуктите, закупени по проект на сдружение "Зелена Странджа" със средства...повече

Скоростно по Тур Странджа с Владимир Димитров

От "Зелена Странджа" искаме да ви напомним, че не е нужно да ходите в далечни страни, за да намерите своя...повече

Добро за хората от най-малките села в Странджа

Сдружение "Зелена Странджа" е с одобрен проект от първия кръг на Фонд „Обединени срещу COVID-19“. В процес...повече

Спортни мероприятния


anketa

Времето е винаги подходящо за поход със Зелена Странджа
anketa

Нови преходи