Дарителска кампания за Тур Странджа

От днес стартираме дарителска кампания за "Тур Странджа" - 180-километровият пешеходен и веломаршрут през цяла Странджа от Елхово до Ахтопол.

През тази година стотици туристи вече успяха да преминат по него - изцяло или отчасти. Много от тях споделиха и своите впечатления. Благодарение на тях, както и от лични наблюдения, знаем кои са слабите страни и предизвикателствата общо около идеята на Тур Странджа. Много хора изразиха и готовност да помагат - кой с каквото може. Защото всички сме убедени в нуждата от развитие на природосъобразен, устойчив туризъм в Странджа, както и от стимулиране на местния бизнес и предприемачество в този пограничен район. Също така вярваме в потенциала на тази планина със съхранена природа, богата история и жив фолклор за привличане на повече любознателни туристи през всички сезони от годината.

"Тур Странджа" е нашата интегрирана стратегия за устойчиво развитие на туризма и бизнеса в Странджа. Хубавото й е, че е родена от нуждата, а не е спусната отгоре или както се казва – следва принципа „отдолу-нагоре“. Лошото е, че не е съпроводена от никакъв бюджет. Но може би точно това е нейното предимство – идеята „Тур Странджа“ се възприема и живее благодарение на това, че хората имат нужда от нея и ще се развива дотолкова, колкото повече хора осъзнават тази нужда.

Всички знаем каква е дългосрочната визия на този маршрут – „Тур Странджа“ да се превърне в българското „Ел Камино“. Дори много повече, защото в Странджа има от всичко по много и може да задоволи нуждите на хора с най-различни интереси. Дали, кога и доколко ще се случи това зависи от всички нас. Стратегията „Тур Странджа“ е изпълнима единствено с включването на всички заинтересовани страни – туристи, браншови организации, общини, местни хора и бизнес.

От „Зелена Странджа“ правим това, което е по силите ни. Целта ни в краткосрочен план (докато гората се раззелени през следващата пролет) е да подсилим маркировката с поставяне на още табели, шаблони и боя, да обозначим забележителните места по маршрута, да направим повече места за почивка и да допълним информацията в сайта www.tourstrandja.bg с местата за настаняване и хранене. Предстои и издаване на пътеводител на хартия в удобен за носене формат.

За всичко това ще са ни нужни средства. Всеки може да помогне - ако не с пари, с доброволен труд, полезни съвети или по всякакъв друг начин за развитие и популяризиране на маршрута. Пари могат да бъдат дарявани чрез кампанията в www.platformata.bg или директно по сметката на Сдружение „Зелена Странджа“ - BG78RZBB91551002812216. Можете също да се облечете с тениска „Тур Странджа“ на стойност 20 лв. или да се сдобиете с календар за 2020 г. срещу 5 лв.

Благодарим и ви желаем весели празници!

6.12.2019 г.
Зелена Странджа.


календар на походите в Странджа
Тур Странджа

Последни новини

Полумаратон Атанасовско езеро на 5 години - разкази от кухнята

На 18 януари 2020 година ще се проведе петото издание на спортния празник Полумаратон „Атанасовско езеро“...повече

Дарителска кампания за Тур Странджа

От днес стартираме дарителска кампания за "Тур Странджа" - 180-километровият пешеходен и веломаршрут...повече

Маршрут по желание

Повече от 4 години от "Зелена Странджа" кръстосваме пътеките на Странджа (и не само). Направили сме преходи...повече

Спортни мероприятния


anketa

Времето е винаги подходящо за поход със Зелена Странджа




anketa

Нови преходи